16. kerületi boltunkat és webáruházunkat a +36 70 626 3000-es, vagy a +36 70 560 1001-es számon, a 17. kerületi boltunkat pedig a +36 1 603 4195-ös telefonszámon tudják elérni.

Egészség

Minőség

Sokszínűség

Szín-egészség

Napozz okosan! Barnulást elősegítő ételek, étrend-kiegészítők és vitaminok

Napozz okosan! Barnulást elősegítő ételek, étrend-kiegészítők és vitaminok

Szeretnél szép barna, egészséges bőrrel hazatérni az 1 hetes vízparti nyaralásból, anélkül, hogy végig a napon kellett volna aszalódnod?

Azt már remélhetőleg mindenki megjegyezte, hogy 11 és 15 óra között nem érdemes napozni, inkább akkor célszerű, mikor már alacsonyabban jár a nap. Mindig figyeljünk oda, hogy be legyünk naptejjel kenve (még árnyékban is), nehogy leégjen a bőrünk.

A melanin a barnulásért felelő pigmentünk. Mindenkinek van egy melanin-határértéke, ami általában 2-3 óra. Ennyi idő elteltével a bőr nem lesz sötétebb egy adott napon, így ha csak a barnulás a cél, akkor fölösleges tovább a szabadban lenned. 

Ráadásul 10-15 perc bőven elég ahhoz a napon, hogy el kezdjen termelődni bennünk a D-vitamin, úgyhogy csak emiatt szintén nem érdemes sokat kint tartózkodni.

Félárnyékban, szűrt fényben és még árnyékban is lehet barnulni, főleg úgy, ha a nyaralás előtt felkészítjük a bőrünket. Máris mutatjuk a fentiek betartásán túl, még mikkel járulhatsz hozzá a leégésmentes nyaraláshoz.

Barnulást elősegítő ételek

Főleg a magas béta-karotin tartalmú ételeket célszerű fogyasztani, mint a sárgarépa, paradicsom, édesburgonya, piros színű paprikák. A béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakul át, amely fontos szerepet játszik a bőr pigmentációjának szabályozásában és védelmében. Rendszeres fogyasztása nemcsak elősegíti, hogy bőrünk egyenletesen és egészségesen barnuljon, de hozzájárulhat az UV-sugárzás okozta károk csökkentéséhez is, így védelmet nyújt a napégés és a korai bőröregedés ellen.

A másik nagyon fontos anyag a likopin ami egy erőteljes antioxidáns. Ez a vegyület jelentős szerepet játszik a bőr egészségében és védelmében is, különösen a napfény hatására. A likopin segíthet elősegíteni a bőr természetes barnulását és védelmét az UV-sugárzás okozta káros hatások ellen. Rendszeres fogyasztása csökkentheti a napégés kockázatát, mivel hozzájárulhat a bőr UV-sugárzás okozta gyulladásos reakcióinak csökkentéséhez.

A likopin leggazdagabb forrása a paradicsom és a paradicsom alapú termékek, például paradicsomlé, paradicsomszósz és paradicsomkonzerv. Emellett megtalálható más vörös és rózsaszín színű zöldségekben és gyümölcsökben is, mint például a piros paprika, a sárgadinnye, és a görögdinnye.

forrás: Freepik

És most jöjjenek a vitaminok.

Azt már láttuk, hogy az A-vitamin mennyire fontos a bőrünk egészségéhez, a másik nagyon fontos vitamin pedig a C-vitamin!

A C-vitamin egy fontos antioxidáns, amely számos előnnyel jár a bőr számára, különösen a barnulás folyamatában. Ez a vitamin segíti elő a melanin termelődését, ami a bőr pigmentációjáért felelős, így hozzájárulhat ahhoz, hogy bőrünk gyorsabban és egyenletesebben barnuljon napozás közben. Emellett a C-vitamin erősíti a bőr immunrendszerét és segít megvédeni azt a káros UV-sugárzás okozta káros hatásoktól.

Az E-vitamin segíti a bőr hidratáltságának fenntartását és védelmét a káros UV-sugárzás ellen. Emellett hozzájárulhat a bőr gyógyulási folyamataihoz, segítve megelőzni a napozás okozta károsodásokat és enyhítve azok hatásait.

Az E-vitamin leggazdagabb természetes forrásai közé tartoznak a magvak (mint például napraforgómag, mandula, mogyoró), magvakból készült olajok (például napraforgóolaj, mandulaolaj), zöldségek (mint például spenót, brokkoli, avokádó), valamint teljes kiőrlésű gabonák és tojás.

És még egy fontos ráadás.

Az Omega-3 zsírsav segít a bőr hidratálásában és rugalmasságának megőrzésében, ami elősegítheti a gyorsabb barnulást és csökkentheti a napozás okozta szárazságot és bőrirritációt.

Főleg hidegvízi halakban, mint a lazac, tonhal, hering és makréla találhatjuk meg. Emellett a lenmag, chia mag és diófélék, különösen az angol dió is jó forrása lehet, valamint megtalálhatók napraforgóolajban, kukoricaolajban, és más növényi olajokban is.

Nézz be Sashalmi boltunkba, vagy webáruházunkba, ahol meg is tudod vásárolni ezeket a termékeket!

Mindenkinek szép nyarat és nagyon jó pihenést kívánunk! :)