Házi hamburger hagymalekvárral
Vegánok is el tudják készíteni, hiszen Sashalmi boltunkban kapható hozzá vegán hamburger pogácsa, veganéz és különböző vegán sajtpótlók is. :)
Hozzávalók 4 nagy hús pogácsához:
- 400g darált sertés- és marhahús egyben
- só, bors
- 1 tojás
- 1 apróra vágott vöröshagyma
Hozzávalók 4 adag hagymalekvárhoz:
- 3 nagy, félkarikára vágott lilahagyma
- 3 ek. balzsamecet
- só
További hozzávalók:
- 4 hamburger zsömle
- szeletelt sajt
- ízlés szerint: majonéz, ketchup, mustár
- ízlés szerint: fejessaláta, paradicsom- és uborka szeletek
- zsír, vagy olaj a sütéshez (én kókuszolajat használtam)
Elkészítése:
Rakjuk fel a hagymalekvárhoz szükséges, félkarikákra vágott lilahagymát egy kis olajon, sóval dinsztelődni kb. 30 percre, félidőben adjuk hozzá a balzsamecetet is. Keverjük át néha nehogy odakapjon. Cukor nem is kell bele, mert bőven elég hozzá a hagyma természetes cukor tartalma.
Gyúrjuk össze a hamburger pogácsákat a darált húsból, apróra vágott vöröshagymával, egy tojással és ízlés szerinti sóval, borssal. Formázzunk belőleük 4 nagy lapos pogácsát, majd süssük ki zsírban, vagy olajban. Oldalanként kb. 8-8 percig kell sütni a husit, hogy jól átsüljön.
A fentiek elkészülte utána össze is állíthatjuk a hamburgert: a félbevágott zsömlék mindkét oldalára nyomjunk ízlés szerint majonézt, ketchupot, mustárt, majd jöhet a szeletelt sajt, a saláta levél, rá mehet az egy evőkanál hagymalekvár, majd a húspogácsa és végül a zöldségek, szeletelt paradicsom és uborka.
Jó étvágyat!