Csikós tokány
Hozzávalók kb. 6 adaghoz:
- 1 kg sertéscomb
- 12 dkg füstölt szalonna
- 2 vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 5 db savanyú uborka
- 330 ml (egy nagy doboz) tejföl
- 2 ek. zabpehelyliszt
- 1 nagy ek. pirospaprika
- egy kis aprított petrezselyem
- rizs köretnek
Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát dinszteljük meg zsíron. Majd mehet hozzá az apróra vágott szalonna is. Kicsit süssük meg, majd rárakhatjuk az apróra vágott sertéshúst is és sózzuk, borsozzuk.
Ha enged egy kis levet, akkor mehet rá a pirospaprika is. Nyomjuk bele a fokhagymát is, adjunk hozzá vizet és főzzük puhulásig. Mehet rá a csíkokra vágott uborka is.
Ha megfőtt a hús, akkor a tejfölt és a lisztet egy külön edénybe keverjük el simára, majd szedjünk ki pár evőkanál forró húslevet a főzetből és keverjük össze a külön edényben a tejfölös, lisztes keverékkel. Tehát végezzünk hőkiegyenlítést, majd ha csomómentesre kevertük, akkor öntsük a sertéshúshoz a tejfölös keveréket is.
A főzési folyamat legvégén szórjunk bele egy kis aprított petrezselymet is.
Rizzsel tálaljuk.
Jó étvágyat!