16. kerületi boltunkat és webáruházunkat a +36 70 626 3000-es, vagy a +36 70 560 1001-es számon, a 17. kerületi boltunkat pedig a +36 1 603 4195-ös telefonszámon tudják elérni.

Egészség

Minőség

Sokszínűség

Kedvenc termékeink

Chia mag, sok erő egy kis magban

Chia mag, sok erő egy kis magban

A Közép- és Dél-Amerikában őshonos chia mag, más néven az aztékzsálya magja számos, egészségükre jótékony hatással rendelkező, magas rosttartalmú, superfood-ként is ismert álgabona. Nagyon régen az azték és maja harcosok állóképességének és erejük megőrzésére használták energia-és fehérjetartalma miatt. Erre utal a neve is, ugyanis a chia szó jelentése magyarul erő.

Tápanyag összetétele

A chia mag 100 gr-ra vetítve nagy százalékban tartalmaz élelmi rostokat (kb.30g), B1-, B2- B3-vitaminokat, viszont B-12-öt nem!, kalciumot (631 mg), magnéziumot (335 mg), káliumot (407 mg), folsavat (49 mg), vasat (7 mg), cinket (4 mg), omega-3 és omega-6 zsírsavakat.

Nézzük meg részletesebben, hogy miért érdemes chia magot fogyasztani!

  1. Immunerősítő

A benne található nagy mennyiségű antioxidáns hatóanyagoknak köszönhetően a chia mag felveszi a harcot a szervezetben lévő szabad gyökök káros hatásaival szemben, így hozzájárul a szervezeten belüli gyulladásos folyamatok csökkenéséhez, erősíti az immunrendszer általános állóképességét és fokozza a fizikai teljesítményt. Az erős immunrendszer könnyebben küzd meg a különböző vírusokkal, fertőzésekkel és krónikus betegségekkel, így a chia magot betegségek megelőzésére is fogyaszthatjuk. 

  1. Emésztést segítő, béltisztító hatású

Magas rosttartalmának köszönhetően a chia mag saját tömegének másfél-kétszeresét tudja felszívni folyadék formájában, így kiváló emésztést segítő és béltisztító hatással bír. A számok tekintetében a chia mag hozzávetőlegesen 30 tömegszázaléka rost, így 100 g chia magban körülbelül 30 g élelmi rost található, így a chia mag a legjobb természetes rostforrások közé sorolható. De épp ezért fogyasztása mellett oda kell figyelni a megfelelő mennyiségű tiszta víz fogyasztására is! Prebiotikus tulajdonságai növelik az ott élő jótékony baktériumok számát, illetve kordában tártja a patogén baktériumokat, amelyek a megbetegedésért felelősek.

  1. Csontok és fogak erősítése

A benne található ásványi anyagoknak - kalcium, vas, foszfor, magnézium és réz - köszönhetően a chia mag hozzájárul az erős csontok és fogak kialakulásához és megtartásához, az időskori csontritkulás kialakulásának megelőzéséhez, valamint az izmok és az idegek egészséges működéséhez. A csontok számára sokkal kedvezőbb összetételben tartalmazzák az ásványi anyagokat, mint például a tejtermékek. Szerepet játszik a rossz szájszag kezelésében, azáltal hogy nem engedi mineralizálódni a lerakódott lepedéket, így kevesebb fogkő alakul ki a szájban.

  1. Szíverősítő hatású

A chia mag jótékony hatást gyakorol a szív egészségére is. Számos kutatás bizonyítja, hogy a jó koleszterinszintet (HDL) emeli, míg ezzel egyidejűleg a vér triglicerid és a rossz koleszterin (LDL) mennyiségét pedig csökkenti.

  1. Fogyókúrát elősegítő

Emésztést segítő hatásával hozzájárul a fogyókúra sikerességéhez, jó vízmegkötő képessége jóvoltából pedig könnyen eltelíti a gyomrot, így fogyasztása után hosszabb ideig érezzük magunkat jóllakottnak. A chia magban megtalálható fehérjék szintén segítenek az étel utáni sóvárgás leküzdésében és a kalóriafogyasztás csökkentésében, így kiváló összetevője bármilyen diétás étrendnek. Telítettséget okoz, de könnyű, kalóriaszegény, mégis tápanyagban gazdag étel. 

  1. Diabétesz ellen

A szervezet inzulinrezisztenciájának csökkentésével a chia mag segítséget jelent az inzulinszint beállításában. Magas rosttartalma révén lassítja a szervezetben a szénhidrátok lebontását és cukorrá alakítását, így megelőzi az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-emelkedést, glikémiás indexe csak 2,8.

  1. Jó minőségű fehérjeforrás növényi étrenden lévőknek

A chia mag, a maga 18 aminosavával (a 22-ből) méltán lehet büszke, mint nem állati eredetű fehérje. Arról nem beszélve, hogy ebben a 18-ban mind a 9 esszenciális aminosav megtalálható. (izoleucin, leucin, valin, lizin, metionin, fenilalanin, hisztidin, triptofán, treonin). Sajnos csak 15-25%-a fehérje, ezért fő fehérjeforrásnak alkalmatlan, de 2 evőkanállal máris bevittünk kb. 3-4 gramm magas minőségű aminosavat, amit párszor megismételve már-már egy kalkulálható értéket kaphatunk a nap végére.

Hogyan fogyaszthatjuk?

Általában desszertként fogyasztjuk chia pudingként, vagy egyéb pohár desszertként, mert ízetlen, de kiváló sűrítő anyag, így akár főzelékekhez, szószokhoz, krémlevesekhez is lehet keverni főzés közben (érdemes ilyenkor a chia mag lisztet használni, vagy megőrölni a chia magot).

Növényi étrenden lévők a tojás helyettesítésére is használják. Kocsonyás állagú lesz vízzel keverve. További előnye, hogy a besűrített étel nem veszíti el konzisztenciáját, órákkal a főzés után is megőrzi sűrű jellegét.

Mire kell figyelni a fogyasztásánál?

Mivel a chia mag a legtöbb gabonánál, magnál és zöldségnél több rostot tartalmaz, könnyen túlzásba eshetünk a fogyasztásával, ezzel pedig minden pozitív hatását alááshatjuk. A túlzott rostfogyasztás puffadáshoz, hasmenéshez, vagy éppen székrekedéshez vezethet.


Fontos, hogy ne lépjük át a napi ajánlott 15 grammos mennyiséget, ami kb. 2 csapott evőkanálnyi mennyiség. Illetve, hogy ügyeljünk mellette a napi 1,5 – 2 liter folyadék pótlásunkra is!


Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint a chia mag a szezámmagra vagy a mustárra érzékenyeknél keresztallergiás reakciót válthat ki, így az ezekre érzékenyek fokozott elővigyázatossággal fogyasszák!  

Boltunkban és webáruházunkban is kapható chia mag, ide kattintva megtekintheted.

Várunk szeretettel!