Bodzaszörp mézzel
Bodzaszörp mézzel
Hozzávalók:
- bodza virágok
- víz (lehetőleg szűrt)
- méz (lehetőleg termelői)
- citrom (lehetőleg bio)
Elkészítése:
Szedjünk egy jó nagy adag bodza virágot egy eldugott, szennyeződésmentes helyről. Ez azért fontos, mert a szörp készítéséhez nem szabad lemosni a virágokat, hiszen pont a virágpor miatt olyan egészséges ez az itóka, nem csak finom. Ugyanis a bodza virága sok A-, B- és C-vitamint tartalmaz.
Szedés után távolítsuk el a zöldrészeket a bodzáról és egy nagy, széles aljú edényben halmozzuk egymásra a virágokat. Vágjuk fel a citromokat karikákra és legfelülre pakoljuk azt is rá. Majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi.
Ezután rakjuk be 3 napra hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízek.
3 nap után szűrjük le, a citromkarikákból nyomjuk bele a levet a bodzalébe és legvégül ízlés szerint adjunk hozzá mézet is, amit jó alaposan keverjünk el benne.
Elég sok méz kell bele, nálam például a kb. 5 liter bodzalé 1 üveg (950g) mézet vett föl.
Adagoljuk üvegekbe, hűtőben 2-3 hónapig lehet tárolni, de elég gyorsan elfogy sajnos, mert nagyon finom. :)