Pelyhesített lenmag. Az olajos magvak pozitív hatását számos kutatás igazolja. Nem csak finomak, de bőségesen tartalmaznak növényi fehérjéket, rostokat, antioxidáns vitaminokat és ásványi anyagokat.
Pelyhesítéssel a magot tulajdonképpen szakszerűen feltárva, az emésztőnedvek számára könnyedén hozzáférhetővé tették. A mag gyógyászati célú alkalmazása sokkal inkább ezúton, tehát a mag finom, (pl. lisztes állagú) lapításával, illetve őrlésével válik lehetővé.
Ha csupán összetörik, vagy ledarálják a lenmagot, úgy a finom feltárás értékei kevésbé érvényesülnek és a mag inkább (az erőteljes oxidáció miatt) megkeseredik. Szerte a világon a pehelyszerű állag az igazán tartós és egészséges lenmagtermék.
Vegánok és tojásra érzékenyek számára a lenmagpehely kitűnő helyettesítője a tojásnak különböző tészták készítése esetén.
A lenmagpehely fogyasztható müzlibe, reggeli kásába, turmixba keverve. Tehetjük sütemények és kenyerek, pékáruk tésztájába, de fasírtoka, töltelékekbe keverve is remekül helyt áll, sőt akár panírozhatunk is vele. A lenmagpehely a vegán és tojásmentes konyha számára remek tojás helyettesítő alternatíva. Különböző, tojással készülő tészták (linzer, kalács, muffin stb.) esetében remekül kiváltja a tojást. Ehhez 1 evőkanál lenmagpelyhet keverjünk össze 3 evőkanál vízzel és hagyjuk pár percet állni, míg enyhén „kocsonyás” állagot nem vesz fel a keverék. Ezt a keveréket adjuk a készülő tésztához.
A lenmag tartalmazza a legtisztább és legtöbb esszenciális olajat.
Az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak legjobb növényi forrása.
Gátolja a káros zsírok lerakódását az erek falán.
Védi a kapillárisokat, az agyban és a vesében futó ereket.
Mivel beolajozza a porcokat, enyhíti az ízületi fájdalmakat.
Bőrnyugtató, sebgyógyító és köhögéscsillapító.
Emésztést serkentő.
A lenmag magas rosttartalmával segíti a méreganyagok mielőbbi kiürülését és támogatja a tápanyagok jobb felszívódását.