A kuszkusz hántolt, durvára őrölt durumbúzadara, tulajdonképpen nagyon apró tészta. Eredetileg Észak-Afrikából származik. A malomköves őrlés melléktermékeként keletkezett szemcséket liszttel és vízzel elkeverve gyúrták össze nagyon apróra. Ma már szinte kizárólag géppel készítik. Az előgőzölés hatásának köszönhetően nagyon gyorsan elkészíthető, akár főzés nélkül is.
Jelentőség, hatások: A kuszkusz főleg szénhidrátot tartalmaz, keményítő formájában, ami értékes energiaforrás. Könnyen emészthető.
Glikémiás indexe magas, ezért cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén, illetve fogyókúra alatt nem kimondottan javasolt.
Felhasználás: köretként, főételként is ehető, de salátákkal, szószokkal, mártásokkal is fogyasztható. Vízben kell megfőzni vagy gőzben megpárolni, amíg puha nem lesz. Forró vízbe öntve (1:1 arányban) ha negyed óráig állni hagyjuk, főzés nélkül is elkészíthető.