16. kerületi boltunkat és webáruházunkat a +36 70 626 3000-es, vagy a +36 70 560 1001-es számon, a 17. kerületi boltunkat pedig a +36 1 603 4195-ös telefonszámon tudják elérni.

Egészség

Minőség

Sokszínűség

Szpm Natura bulgur 500g

  • durumbúzatöret
  • rostdús
  • vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag
Márka
SZPM Natura
Kiszerelés (g)
500 g
Kategória
Gabonák
770 Ft
Nincs raktáron
Részletek

A bulgur a török és a közel-keleti konyha kedvelt alapanyaga, más néven török rizsnek is hívják.

A bulgur úgy készül, hogy a búzát nem teljesen érett állapotban betakarítják, előfőzik vízben vagy gőzben, kiszárítják, majd összetörik. Mivel az egész búzaszemet felhasználják, így a korpa és csíra részben lévő értékes tápanyagok benne maradnak.

Mivel külalakra hasonló a rizshez és elkészítése is nagyon egyszerű, könnyen beilleszthető a táplálkozásba, változatosabbá és egészségesebbé teheti az étrendet, ha fehér rizs vagy például tarhonya helyett bulgurt használunk. Mellette szól még, hogy fele annyi idő alatt megpuhul, mint a barna rizs.

Jelentőség, hatások:

A bulgur rostokban gazdag, ami nemcsak az emésztést segíti és enyhíti a székrekedéses panaszokat, de vércukor- vagy koleszterinproblémák esetén is előnyös. Glikémiás indexe alacsony, így cukorbetegeknek is ajánlott.

Az ásványi anyagok közül vastartalma jelentős, a vitaminok tekintetében pedig B-vitaminokban bővelkedik.

Felhasználás:

Többféleképpen elkészíthető. Az egyik, legegyszerűbb változat, ha fűszerekkel elkeverve, kétszeres mennyiségű forró vízzel leöntjük, majd letakarva 20 percre állni hagyjuk. Intenzívebb íze van, ha kevés olajon aranysárgára pirítjuk, majd ezután öntjük fel forrásban lévő vízzel és kb. 12-15 perc alatt puhára főzzük.

Általában köretként fogyasztják, mint a rizs vagy a tarhonya helyettesítője, de paradicsommal és más zöldségekkel önmagában is kiváló. A piláf alapjául eredetileg a bulgur szolgál. Édesen is fogyasztható, friss vagy aszalt gyümölccsel.