A pekándió a dióhoz hasonló megjelenésű, de hosszúkásabb, puhább és édesebb. A gyümölcs héja sima, a sárga, barna és narancssárga árnyalatain keresztül különböző színű. Az ehető magok nagyon ízletesek, de - mint a diófélék esetében általában - zsírosak is. Szerencsére egészséges zsiradék, akár 10% fehérjét is tartalmazhat, a pekándió pedig gazdag A-provitamin-, B-vitamin-, kálium-, kalcium-, vas- és foszforforrás. Már öt darab pekándió az ajánlott napi cinkmennyiség egyhatodát tartalmazza.
Felhasználás: Jól használható süteményekbe, péksüteményekbe, kalácsokba, kenyérfélékbe. Emellett mint csemegét és a belőle nyert olajat is fogyasztják. Olaja saláták, köretek készítéséhez öntetként vagy ízesítőként használatos. A pekándiós pite igazi, amerikai nemzeti sütemény.
Átlagos tápérték 100g termékben:
Energia: 691 kcal 2889 kJ
- amelyből telített zsírsavak: 6,18 g
- amelyből cukrok: 3,97 g
Rost: 9,6 g
Só: 0 g
Származási hely: USA