Összetevők: zabpehelyliszt
A zab egy rendkívül értékes gabonaféle, magas fehérje- és rosttartalommal. Belső értékeit a pelyhesítés és őrlés után is megőrzi. Széleskörűen felhasználható, kiválóan helyettesíti az alacsonyabb rosttartalmú búzalisztet, viszont kenyerek, kelt tészták készítésére nem alkalmas.
Jelentőség, hatások: A zabpehelyliszt a többi gabonaliszthez képest kevesebb keményítőt és több rostot, fehérjét és zsírt tartalmaz, aminek köszönhetően lassabban és kevésbé emeli meg a vércukorszintet (glikémiás indexe alacsonyabb). E miatt vércukorproblémák esetén ajánlott a finomlisztet zabpehelylisztre cserélni. A magas rosttartalomnak köszönhetően a zabpehelyliszt segít megelőzni a székrekedést és csökkenti a vastagbélrák kialakulásának valószínűségét, illetve a béta-glükán nevű vízoldékony rostoknak fontos szerepük van a vér koleszterinszintjének csökkentésében. A zab és a belőle készült termékek ugyan nem tartalmaznak glutént, de gyakran együtt termesztik és dolgozzák fel búzával, rozzsal, árpával, így könnyen szennyeződhet gluténnal. Amennyiben gluténérzékenység áll fenn, érdemes gluténmentes címkével ellátott zabpehelylisztet vásárolni.
Felhasználás: Alkalmas sütemények, palacsinta, keksz, pizzatészta, lepény készítéséhez, de kelt tészták és kenyér esetében inkább keverjük össze más liszttel (durumliszt), mert önmagában a zabpehelylisztből nem lehet olyan laza, ruganyos tésztát készíteni, mint azt a búzaliszttel megszoktuk. Felhasználható panírozáshoz, sűrítéshez, fasírthoz is.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: |
1507 kJ / 360 kcal |
Zsír: |
6,8 g |
- amelyből telített zsírsavak: |
1,3 g |
Szénhidrát: |
63,5 g |
- amelyből cukor: |
1,1 g |
Fehérje: |
12,0 g |
Só: |
<0,1 g |
Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Lengyelország