Összetevők: földimandula
A földimandula vagy tigrisdió igazából nem is mandula vagy dió, hanem egy Észak-Afrikában és a Mediterráneum területén őshonos fűféle gyökérgumója, amelyet évszázadok óta fogyasztanak már. Hazánkban viszonylag kevésbé ismert még a földimandulaliszt, de érdemes kísérletezni vele, különösen gluténérzékenyeknek.
Érdekesség, hogy állítólag a vadon termő földimandulát imádják a pontyok.
Jelentőség, hatások: A földimandulalisztnek igen magas a zsírtartalma, zsírsavösszetétele pedig kedvező. Rosttartalma is jelentős, amelynek nagy részét a rezisztens keményítő adja. A földimandula liszt könnyebben emészthető, így annak is ajánlott, akinek más gluténmentes lisztek problémát okoznak (pl. kókuszliszt).
Felhasználás: A földimandula-lisztet használhatjuk önmagában vagy más gluténemntes lisztekkel keverve. Kicsit édeskés, mogyoróra emlékeztető íze lehetővé teszi, hogy kevesebb cukorral készítsük el a süteményeinket. Az íze miatt a vegán hamburgerpogácsákkal is jól harmonizál. Panírozáshoz is használható.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: |
1924 kJ / 465 kcal |
Zsír: |
25 g |
- amelyből telített zsírsavak: |
5,5 g |
Szénhidrát: |
40,0 g |
- amelyből cukor: |
15,0 g |
Rost: |
17 g |
Fehérje: |
4,1 g |
Só: |
0,05 g |
Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Spanyolország
Alapanyag származása: Nigéria