Összetevők: durumliszt
Szóját, glutént, zellert, mustárt és szezámmagot is feldolgozó üzemben csomagolva.
A búza az egyik legrégebb óta termesztett és legfontosabb gabona a világon. Több ezer fajtája ismert. A legelterjedtebbek a közönséges búza, amelyből a kenyérliszt készül, a durum búza, a tészták alapanyaga és a törpe búza, amely finomabb szemcséjű liszt készítésére alkalmas. Ezen kívül különböző búzafajtákból keményítőt, malátát, dextrózt, glutént, alkoholt és más alapanyagokat állítanak elő.
Jelentőség, hatások: A durumbúza szénhidrát-összetételében különbözik a közönséges búzától. A benne található keményítőt a szervezet lassabban bontja le, így vércukorszint emelő hatása kedvezőbb. Fehérjetartalma valamivel magasabb a sima búzáétól, ennek köszönhetően rugalmasabb tészta készíthető belőle. A durumbúza is tartalmaz glutént, ezért lisztérzékenyeknek nem ajánlott a fogyasztása. Vitamin és ásványi anyag tartalma közel azonos a közönséges búzáéval. Szép, sárgás színét a béta-karotin adja.
Felhasználás: Tojás hozzáadása nélkül is remek tészta készíthető belőle.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: |
1351 kJ / 319 kcal |
Zsír: |
1,98 g |
- amelyből telített zsírsavak: |
0,4 g |
Szénhidrát: |
61,88g |
- amelyből cukor: |
3,12 g |
Fehérje: |
13,31 g |
Só: |
0,03 g |
Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Magyarország