A kesudió finom, krémes, sima állagú és édeskés ízű dióféle. A gyümölcs végén nőnek, az úgynevezett kesudió almák, egy nem törő héjban. Mivel a feldolgozás meglehetősen nehéz, többnyire Indiában vagy Vietnamban végzik. Ezek a finom gyümölcsök Brazíliából származnak. A kesudió fontos tápanyagforrás. Gazdagok egészséges, egyszeresen telítetlen zsírsavakban, fehérjében, rostokban, valamint ásványi anyagok, vitaminok és antioxidánsok széles skálájában. Az ásványi anyagok közül jelentős mennyiségben tartalmaznak rezet, magnéziumot és mangánt, a vitaminok közül pedig B1-, B6- és K-vitamint. Az antioxidánsok közül a polifenolok és a karotinoidok vannak jelen a kesudióban. Energiaértékét tekintve a kesudiónak van a legalacsonyabb kalóriaértéke a diófélék közül. Ha figyelembe vesszük a magas fehérje- és rosttartalmát, a kesudió könnyen beilleszthető a fogyókúrás étrendbe.
Átlagos tápérték 100g termékben:
Energia: 553 kcal 2310 kJ
- amelyből telített zsírsavak: 12,1 g
- amelyből cukrok: 5,9 g
Rost: 3,3 g
Só: 0,01 g
Származási hely: India, Vietnam, Afrika
Száraz, hűvös helyen tárolandó.
Nyomokban földimogyorót tartalmazhat!