A (finomítatlan) nádcukor egy értékes tápanyag, mely a cukor mellett egyéb fontos összetevőket is tartalmaz, emellett nem túl tömény, így kíméli a hasnyálmirigyünket és a méregtelenítő szerveinket is.
Számos betegséget megelőzhetünk tehát és nagyban elősegíthetjük egészségünket, ha fehércukor helyett finomítatlan nádcukrot használunk!
A cukornád amelyből a nádcukrot kinyerik, egy nádféle, melynek magassága kettőtől akár hat méterig is terjedhet. Levelei hosszúak, a szára dúsan elágazik. Őshazája Ázsia déli és délkeleti, trópusi vidékein keresendő, mára azonban a világ sok országában termesztik.
A növényt mindig virágzás előtt aratják le, mert ilyenkor a legmagasabb a cukortartalma. Kellemes karamelles íze van.
Használhatjuk sütéshez, főzéshez, ételeinket tartósabbá teszi. Felhasználható főtt vagy sült ételek, hideg, meleg italok, fagylaltok, desszertek édesítésére.