A Nyírfacukor egy újfajta kristálycukor, egy olyan természetes cukorféle, mely íz, édesítő érték, illetve felhasználás szempontjából szinte teljesen megegyezik a hagyományos cukorrépából vagy cukornádból készült kristálycukorral, azonban alacsony a glikémiás indexe (7). Szénhidrát tartalma 25%-al alacsonyabb a cukorénál.
Natúr formában, nagyon sok zöldségben, gyümölcsben előfordul, sőt, az emberi szervezet naponta 10g körüli mennyiséget állít elő.
Napi használata biztonságos. A nyírfacukor korlátlanul fogyasztható, azonban igényel egy rövid alkalmazkodási időt, mert érzékenyebbekre hashajtóként hathat, így kezdetben fokozatos mennyiségnövelés javasolt. Érzékenyebb gyomrúaknál 4-6 hetes hozzászoktatási időszak javasolt, kisebb mennyiséggel kezdve (napi egy kiskanál).
A nyírfacukor tökéletesen helyettesíti a cukrot főzésnél, sütésnél, desszertek és meleg italok készítésénél, illetve ízletes édesítője gyümölcsöknek és gabonaféléknek.
Állatoknak tilos adni! Pl. a kutyák szervezetében 3-szoros inzulin reakciót vált ki. Véletlen fogyasztás esetén azonnal vigyük az állatot orvoshoz!