Készíthetsz belőle krémes, puha, réteges, tekert vagy lapos édes süteményt.
A magas keményítő tartalmú általános gluténmentes lisztekhez képest kb. 40%-kal csökkentett szénhidrát tartalmú termék.
Ez a termék édesítés nélkül kapható! Kedved szerint Te választod meg, mennyit és milyen édesítőt teszel hozzá.
Javaslatok: 50 g eritrit, 40 g xilit, 30 g méz - akinek diétája engedi, néhány csepp stevia, 1 teáskanál 4/1 vagy 5/1 édesítő, 5-6 szem puha datolya 2 evőkanál vízzel pürésítve, stb.
Az édesítőt azért hagytuk ki, hogy ne mi döntsünk helyetted, mit szeretnél használni. Sorban az összes édes termékünk édesítésmentessé válik. Meghagyva ezzel Neked a választás szabadságát.
A tészta nem szakad, nem ragad, könnyen felszedhető a nyújtó lapról, jól formázható, könnyen kezelhető. A nyújtáshoz nem kell két sütőpapír, bátran nyújtható sodrófával is.
Nincs markáns kókusz íze, a tészta könnyedén gyúrható, nyersen és sütés után is sima, homogén.
Mit készíthetsz belőle? (A teljesség igénye nélkül)
töltött derelyék sütve vagy főzve
szilvás gombóc
édes töltelékkel "papucsok"
lekváros levél, túrós batyu
bejgli, piték, , linzer, isler
kekszek
töltött péksütemények helyettesítője
dobos torta lapoknak
zserbó
"mézes krémes"
fahéja csiga
mákos - almás tekercs
Kinek ajánljuk?
Jó szívvel ajánljuk azok számára, akik eddig idegenkedtek a paleos lisztekből készült nyújtós tésztáktól, mert ezzel biztos a sikerélmény, mind a jól dolgozható nyers tészta, mind az elkészült süteményt tekintve.
Jó szívvel ajánljuk diétázóknak, cukorbetegeknek, inzulin rezisztenseknek, gluténérzékenyeknek, paleolit életmód híveinek, azoknak, akik szem előtt tartják az egyszerű, de változatos reform táplálkozást.
Pontosan mit tartalmaz a lisztkeverék?
Hozzáadott adalékoktól, színezékektől, konzerváló szerektől, aromáktól, ízfokozóktól mentes, csak természetes alapanyagok felhasználásával előállított termék.
Gabona-, cukor-, szója-, tejmentes magyar kézműves lisztkeverék.
Nem tartalmaz továbbá konjac lisztet, élesztőt.
A tészta elkészítéséhez csak nedves hozzávalók szükségesek, a tasak minden más szükséges alapanyagot tartalmaz.
Összetevők: tápióka keményítő, kókuszliszt, bambuszrost liszt, útifűmaghéj liszt, Paleolit Éléskamra sütőpor (savanyúságot szabályozó anyag: borkősav, térfogatnövelő szer: nátrium-hidrogén-karbonát, tápióka keményítő)
Alap recept
Csigák, piték, töltött sütik, bejgli, zserbó, stb.:
Hozzávalók:
1 csomag Éléskamra Nyújtható tészta édes sütikhez szénhidrát csökkentett* lisztkeverék
4 db M-es tojás (kb. 220 g)
50 ml víz
20 ml citromlé
50 g lágy kókuszzsír
50 g eritrit
Elkészítés:
A 4 db szobahőmérsékletű M-es tojáshoz (kb.220 g) adj 50 ml vizet, 20 ml citromlevet, 50 g lágy kókuszzsírt, 50 g eritritet. Majd vegyítsd a liszttel, jól gyúrd át és pihentesd 20 percet hűtőben. Gyors mozdulatokkal gyúrd újra, ezt követően szilikonos lapon sodrófával nyújtsd kívánt vastagságra. Könnyedén feltekerhető, nem szakad, nem tapad, nem szükséges alá lisztezni. Töltheted kívánságod szerint pitének, kakaós csigának, bejglinek, stb. Átlagos sütési idő 180 fokon (alsó-felső fokozaton) 40 perc.
Ezzel az alaprecepttel szilvás gombóc, lekváros gombóc, stb is készíthető . A kinyújtott tésztát 14 részre vágjuk (kockák), a közepét megtöltjük, majd nyomkodó, kicsit görgető mozdulatokkal a tenyerünkkel kiformázzuk. Lobogó vízben 3-4 perc alatt készre főzzük (miután feljött a tetejére, onnan mérjük az időt). Ily módon készíthetünk sült vagy főtt derelyét is.
Tipp: A tészta alkalmas arra, hogy nyersen megtöltsük a kinyújtott lapokat pl. zserbónak vagy egyéb olyan süteményeknek, amelyek a töltelékkel történő egyben sütést igénylik. A sütemény lapokat a legkönnyebb egyben úgy lehúzni a nyújtólapról, ha a süteményt a tepsire fordítjuk és a tetejéről lehúzzuk a nyújtólapot.
Linzertészta, isler, keksz:
Hozzávalók:
4 db M-es tojás kb. 220 g
2 db tojás sárgája
60 g lágy kókuszzsír
100 g darált dió vagy mandula
50 g eritrit
1 csomag Éléskamra Nyújtható tészta édes sütikhez szénhidrát csökkentett* lisztkeverék
4 db szobahőmérsékletű M-es tojáshoz (kb. 220 g) és 2 db tojás sárgájához (kb. 55 g) adj 60 g lágy kókuszzsírt és 100 g darált diót vagy mandulát, 50 g eritritet. Elkészítés fentiek szerint.
Tojásmentes ALAPTÉSZTA recept:
Hozzávalók:
1 csomag Éléskamra Nyújtható tészta édes sütikhez szénhidrát csökkentett* lisztkeverék
150 ml víz
30 ml friss citromlé
50 g eritrit (vagy diéta szerinti édesítő)
80 g lágy kókuszzsír.
A hozzávalókat egynemű masszává keverjük, majd a fentiek szerint elkészítjük.
Linzer (tojásmentes)
Hozzávalók:
1 csomag Éléskamra Nyújtható tészta édes sütikhez lisztkeverék
150 ml víz
30 ml friss citromlé
80 g lágy kókuszzsír
100 g darált dió (esetleg mandula)
50 g eritrit (vagy diéta szerinti édesítő)
5 g foszfátmentes sütőpor
Gyúráshoz, nyújtáshoz:
Éléskamra szórásra, sűrítésre használható lisztkeverék
Töltelékhez:
cukormentes baracklekvár
A tészta folyékony hozzávalóihoz keverd hozzá az eritritet, majd a száraz hozzávalókkal gyúrd össze.
Pihentesd a tésztát 30 percig hűvös helyen.
Enyhén lisztezett felületen gyúrd át a tésztát, majd nyújtsd ki 0,5 cm vastagra.
Linzer szaggatóval szúrd ki a tésztát és sütőpapírral bélelt tepsiben, 180°C-ra előmelegített sütőben süsd (sütőtől függően) 8-10 percig.
Rácson hűtsd ki.
Kettesével, ragaszd össze lekvárral a korongokat.
Ízlés szerint por édesítővel hintsd meg a tetejét.
Csak természetesen előforduló cukrokat és rostokat tartalmaz.
Saját, garantáltan gluténmentes műhelyben csomagolva.
Szezámmagot és dióféléket felhasználó üzemben készült.
Száraz, hűvös helyen tartandó.