A tökmagot Amerika felfedezésének köszönhetjük. Közép-Amerika, Mexikó őslakói régóta ismerték és termesztették. Bár többnyire a szárított változatával találkozhatunk az üzletekben, finomra őrölt lisztet is készítenek belőle.
A tökmagliszt készítése során először megtisztítják a magot a héjától, majd hidegen kisajtolják belőle az olaját. A fennmaradó anyagot őrlik finomra. A liszt íze, illata és színe igen jellegzetes.
Összetevők: tökmagliszt
Felhasználása: Keverhetjük müzlibe; turmixokba; süteményeket, kenyereket, péksüteményeket dúsíthatunk vele; vegetáriánus, vegán és hagyományos fasírt dúsításához is kiváló alapanyag; levesekbe, főzelékekbe, pépes állagú ételekhez is keverhetjük. Panírozásnál liszt helyett használhatjuk. Rántott zöldségek készítéséhez is ajánljuk, ekkor a vékonyra szeletelt, enyhén sózott zöldségszeleteket tökmaglisztben; felvert, sózott lenmagtojásban; majd újra tökmaglisztben forgassuk meg.
Átlagos tápanyagtartalom 100 g termékben
|
Energia
|
1479 kJ
|
352 kcal
|
Zsír
|
7,2 g
|
-amelyből telített zsírsavak
|
3,1 g
|
Szénhidrát
|
4,3 g
|
-ameyből cukrok
|
3,9 g
|
Rost
|
11 g
|
Fehérje
|
62 g
|
Só
|
<0,03 g
|
Tárolás: száraz, hűvös, napfénytől védett helyen
Gluténmentes termékeket előállító üzemben készült.
Allergén információ: A termék dióféléket is feldolgozó üzemben készült. Nyomokban mustárt és szezámmagot tartalmazhat.
Származási hely: Magyarország