A basmati rizs egy hosszúszemű, illatos és zamatos rizskülönlegesség, őshazája a Himalája lábánál fekszik.
Hosszúszemű, nem ragacsos, gyorsan elkészül, kiváló alapja lehet minden rizs alapú ételnek. A fehér rizshez képest a glikémiás indexe alacsonyabb (~58), lassabban szívódik fel a szervezetben, kevésbé emeli meg a vércukorszintet.
Allergének a termékben: nyomokban glutént és szezámot tartalmazhat
Átlagos tápérték 100 g termékben:
|
Energia
|
1439 kJ (344 kcal)
|
Zsír
|
0 g
|
-amelyből telített zsírsavak
|
0 g
|
Szénhidrát
|
78 g
|
-amelyből cukrok
|
0 g
|
Fehérje
|
6 g
|
Só
|
0 g
|
Elkészítési javaslat: 2,5-szeres mennyiségű vízben főzzük 4-5 percig, majd lekapcsolás után tartsuk lefedve további 15 percig, amíg a rizs megpuhul és felszívja az összes vizet.
Tárolás: száraz, hűvös helyen
Származási hely: India